Heigo Jelle avas Haapsalus raudnägude näituse (Läänlane)

Eile avas metallikunstnik ja sepp Heigo Jelle Haapsalu linnagaleriis oma isikunäituse, kus aukohal on rauast näod.

“Näitus on jätk minu eelmisele isikunäitusele, mis toimus 2013. aasta kevadel Tallinnas Telliskivi loomelinnaku mustas saalis,” selgitas Jelle näituse RAUDNäod 2015 tutvustuses.

“Tookord põhjendasin ma oma tegemisi selliselt: “Kogu sepana töötamise aja on mu väljendusvahendid olnud üsna abstraktsed: rütmid, mahud, faktuurid, ühe või teise ajastu stilistika, sepise sõlmilisus. Ühel hetkel oli sellest kuidagi palju saanud ja tahtsin midagi muud – midagi kujutada, mingit lihtsat lugu jutustada. Kasvõi sellest, et elus on palju pentsikut ja koomilist. Oma tavapärasest materjalist veel tüdimust ei ole ja tundus kohane just läbi terase ja raua oma kapriisid ellu viia.”

Samad põhjendused kehtivad ka selle näituse kohta. Ma ei tegele siin ekperimentide ega katsetustega, vaid otsustasin olla vanamoodne ning jutustav.”

“Seintel on pildid sellest, millega ma leiba teenin – niiöelda minu igapäevane töö. Keset põrandat on selline kraam, mis on tekkinud vabamal ajal. Alati ei ole palju tööd ja siis võib oma aega millegi muuga täita – kes ehitab maja, kes istub õllekas, mina teen raudmaske,” rääkis Jelle Läänlasele.

“Need skulptuurid on põhimõtteliselt rauast portreed. Tehnoloogia on pärit minu igapäevasest tööst – raua väntsutamine,” lisas ta.

Heigo Jelle on 18 aastat kunstiakadeemias õpetanud metallikunstnikke ja ka  ise selle kooli lõpetanud. “Praegu ongi esimene aasta, kus ma enam ei ole põhikohaga kunstiakadeemias tööl,” lisas ta.

Portreed on tehtud paari viimase aasta jooksul. “See on suhteliselt pikk aeg, aga ma ei tee ühtegi asja nii, et hakkan otsast pihta ja lõpetan ära. Lihtsalt kui on paus või vaheldust vaja. Ühest tööst puhkan teist tehes,” ütles ta.

Tarmo Õuemaa http://vana.laanlane.ee/article/heigo-jelle-avas-haapsalus-raudn%C3%A4gude-n%C3%A4ituse